Too good to be true – 聯通15元月費咭上3G包150M流量

因為五月打算去參觀上海世博會,認識我的人都知道我是個上少一陣網都會死的,所以一直都在尋找在上海時的上網方案。

之前見 twit 友 Tere 介紹的聯通 Unicom 3G ‘沃’ 數據咭 , 那是$80元月費包1G流量的數據咭。

問題是這種data card 并沒有電話號碼,只可用來上網。 如果在內地時要用電話的話,只可配合 pocket wifi 使用。另外對我這種平時一個月只返一兩次大陸的人來說,$80元一個月齋上網始終有㸃不合算。

於是在淘寶找呀找,果然找到這個:
聯通3G WCDMA包月資費套餐 送28個月 另50包500M/100包2G/200包5G

廣告內容十分灑狗血,感覺係信你一成雙目得失明
簡單講就係:

$180元的聯通sim card包括了:

  • 卡内包含直接到賬的100元余额
  • 另外由10年2月份起每月赠送20元,连续送24个月,共计送480元
  • 每月赠送150MB流量(不区分wap和net,可上WCDMA网络)
  • 每月赠送300条短信,不区分网内网间
  • 月租15元
  • 主叫0.6元每分钟,接听0.4元每分钟

老實說,$15 包150M 3G流量?! 我起初也是不太相信,於是打電話問賣家,佢講到實牙實齒咁,話一定上到3G,仲話幾堅幾快!

既然係咁,信你!

三日後就收到張咭、連隨就去左深圳試機,結果如下:

Please specify a Flickr ID for this gallery

你都唔好問我 點解2G咭都可以上到WCDMA,
我亦唔知係咪所有聯通2G咭都可以上到3G,

我只可以話呢張咭好適合我呢D平日唔多返大陸,唔多打電話但又想上3G網既人,
每月回赠 $20元已經足夠cover $15元既費用,多左果 $5仲可以加數據流量套餐!
因為五月去上海時需要用大量既數據,所以順手申請了 $50 / 500M的流量套餐,五月生效。

只希望到時張咭唔好比聯通cut左就好了!