聯通3G月費咭 – 16元包600M流量

兩年前為左去上海世博買既 15元聯通3G月費咭既每月回赠已經到期!換句話講,如果仲打算繼續用張咭,每個月150M流量就要比45元,非常不划算,於是在淘寶店上花了108元買了另一張聯通3G咭,同上次既新勢力2G (跑3G!!) 咭唔一樣,呢個咭屬於真正的186號段,歸屬是廣東揭陽,不過我都唔知係深圳廣東打算係省內定省外, 除左600M全國流量之外,仲有50分鐘通話和440條短信,對於好似我呢種好日都唔番一次大陸,但番親去又要講電話又要不停上網既人泥講算係唔錯既選擇。

月費66元,扣除左每月回赠50元 (共10期) 之後即係16元一個月,連咭連盛計即 $108 + $16×10 = $268人仔,  即係$30港銀倒一個月,OK 啦。

前幾日去左深圳買野順便試下張咭,雖然已知會比之前既新勢力咭快,但估唔到真係好快!有圖有真相:

Please specify a Flickr ID for this gallery

我在深圳不同位置 (行駛中的深圳地鐵內,的士上,戶外路面,商場內)用 speedtest app 測試網絡速度, 最後一張係香港1010網絡既測試對照。配合之前係部 TP-Link 1043ND 上面安左既簡單 VPN, 係強國上FB 同 Twitter 都冇問題了.